nedelja, 21. april 2013

Junaki današnjega časa (Večer, april 2013)


Meseci prepojeni s sivino, plundro, dežniki in srednje kislimi nasmehi – so se razblinili. Večeri zunanjih grelcev, kap, rokavičk in hladne sape se izrisujejo od precej daleč, čeprav je pred mano šele drugi vikend z Adidaskami in usnjenko.
Veselim se pomladnih noči, saj se zdi, da sem precej zimskih v tihem pričakovanju preždela doma. Da so kakšen sobotni paket bolj premično preživeli oni, naloženi na disk mojega računalnika ali predvajani z oddajnika, na mrežo, v TV. In sem premlela: Breaking Bad, Californication, Dexterja, Seks v mestu pa še kaj.
Je danes enostavneje biti Samantha, ki sicer ima vso srčnost, zna biti mega prijateljica in ni že sama po sebi zgolj poosebljena izkoriščevalskost. Ampak se pa pač da dol. Z vsakim s katerim ji paše, kjer ji paše, na kakeršenkoli način ji paše. In tako je in s tem ni nič narobe. Predvsem pa se ona s tem ne obremenjuje. Ker če bi se... potem bi se ji pa lahko - dokončno zrolalo. Res?
Verjetno. Ampak, zakaj se, ko skušam zaobjeti celo sliko, zdi, da vedno bolj favoriziramo antijunake? Ker je od njih tako lažje biti boljši? Se strinjam, da je treba živeti zase in tako, kot nam pravi nek notranji glas in vzgib. Verjamem, da nas lastna intuicija in podzavestni namigi rekdo peljejo narobe.
Pa se zgodi Hriberšek – kao legenda.. Mini »nategun«. Človek, ki je nategnil tiste, ki že nekaj časa nategujejo nas. In mi navijamo zanj. Je to res prav, saj v resnici navijamo za »nateg«, ne glede na to kako obrneš?
Pa Jack Razparač. Kako je on kaj drugačen on Dexterja? Saj imata skoraj enak fetiš? Serijsko pospravljata tiste, za katere sta v sebi prepričana, da si to zaslužijo. Pospravljata izmečke družbe svojega časa. Eden nad prijateljice noči, drugi z umorom nad morilce. In to s sistemom, stilom, rutino. Z užitkom, s slastjo.
Se zalotim, da ga kdaj strastno podpiram in si potihem rečem celo: daj ga, še zame.
Se danes Beyonce lahko zgolj v retro falsh backu sprašuje »Zakaj me ne ljubiš«? Ker je vinatge in? Lahko samo v upodobitvi preteklega časa tako hrepeneče besedilo sploh preživi? Ker je drugače tako ali tako prepričana, da so dekleta tista, ki »vodijo« svet? In to v bikiniju, z vojaškimi hlačami.
Kdaj je MTV postal resničnostni TV in kdaj je celo Jersey shore postal »manj neumen od...«? Takrat, ko smo šli še dlje in globlje. In so prišli Geordiji. Huh.
Navijam za Walta, ki kuha metamfetamin in nestrpno čakam na naslednjo sezono. Vau, kajne?

1 komentar: